Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej

Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej
Kazimiera Solejuk z „Rancza” zdradza przepisy na najlepsze pierogi na świecie! Ty też możesz je zrobić!

Słynna wilkowyjska gospodyni, Kazimiera Solejuk z serialu „Ranczo”, w której postać wciela się popularna aktorka Katarzyna Żak, prezentuje pomysły na jedno z ulubionych dań Polaków: pierogi. Uzupełnia je o przepisy na kopytka, pyzy czy knedle. To wszystko sprawia, że książka „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej” stanowi podwójną przyjemność zarówno dla smakoszy, jak i telewidzów. Tytuł ukazał się 23 listopada nakładem Edipresse Książki.

Książkę „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej” otwiera podstawowy przepis na ciasto na pierogi, w wersji z jajkiem i bez. Następnie Solejukowa dodaje przeróżne składniki, by stworzyć kulinarne arcydzieło. Proponuje pierogi w różnych odsłonach: słodkiej i słonej, gotowanej, smażonej i pieczonej, tradycyjnej i nowoczesnej. Okazuje się, że pierogi mogą zadowolić każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Na miłośników klasycznych smaków czekają propozycje na pierogi z mięsem, kapustą, ruskie, z serem czy jagodami. Nie zabrakło także pierogów w bardziej nowoczesnej wersji: np. z serem typu feta i szpinakiem, kaszą kukurydzianą i serem, marmoladą, fasolą i parmezanem, z dynią, a nawet z kapustą i śliwkami. Pierogi wpisały się tak głęboko w tradycję kulinarną, że można je również przyrządzać w odmianach regionalnych, np. po ormiańsku, galicyjsku, litewsku czy starorusku. Wegetarianie także znajdą coś dla siebie, np. pierogi z soczewicą czy grzybami.

W drugiej części książki można znaleźć 20 oryginalnych i prostych pomysłów na gotowe dania z zamrażarki. Do gotowych pierogów z mięsem pasować będzie sos paprykowo-czosnkowy, do pierogów z serem można przygotować sos karmelowy z migdałami, a do pierogów z jagodami – sos toffi z jagodami i syropem klonowym. Nie zabrakło także pomysłów na uszka z mięsem z sosem ze świeżej cukinii i kurek, knedle z truskawkami z sosem anyżowo-karmelowym czy kopytka ze szpinakiem i czosnkiem.

Wszystkie przedstawione w książce przepisy są krótkie, przystępnie napisane, opatrzone listą niezbędnych składników, opisem przygotowania krok po kroku oraz fotografią z propozycją dekoracji i podania potrawy.

Pierogi goszczą w polskiej kuchni od wielu stuleci, choć znane są nie tylko nad Wisłą. To pyszne mączne danie, pod angielską nazwą dumplings, cieszy się międzynarodową sławą. Pierożki występują w kuchni słowackiej, litewskiej, rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej, chińskiej, japońskiej i włoskiej. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt. Dziś jedzą je wszyscy przy każdej okazji. Można je znaleźć w menu wykwintnych restauracji i w przydrożnych barach. Królują podczas rodzinnych obiadów i na imprezach. Książka „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej” to lektura obowiązkowa wszystkich amatorów zarówno gotowania, jak i jedzenia pierogów oraz innych mącznych dań, takich jak knedle, pyzy czy kluski śląskie. To także propozycja dla miłośników popularnego serialu „Ranczo” (TVP) i Katarzyny Żak w brawurowej roli gospodyni Kazimiery Solejukowej.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Akceptuję pliki cookies z tej strony